Echipamentul montan, indiferent cat de scump este si indiferent de renumele marcii, mai devreme sau mai tarziu se va uza, se va deteriora sau va ajunge sa nu mai poata fi folosit. Lucru normal de altfel, orice material are o anumita durata de viata estimata. Acest lucru este valabil pentru orice obiect sau produs pe care il folosim, nu doar pentru echipamentul montan. In general nu cred in teoria conspiratiei care spune ca lucrurile sunt facute intenionat prost ca noi sa le schimbam mai des. Un lucru se poate strica in jumatate de an sau se poate strica in 5 ani, aceasta comparatie este insa irelevanta daca nu stim si de cate ori si la ce activitati a fost folosit in tot acest timp.
Betele de tura nu fac exceptie de la uzura. Sistemul de inchidere se poate deteriora si devine dificil sa le ajustezi lungimea sau te trezesti ca se scurteaza cand iti este lumea mai draga. Se pot indoi sau se pot rupe. Varfurile la randul lor se pot deteriora, rupe sau pierde. Dar nu orice defectiune inseamna ca trebuie sa dai fuga la magazin sa iti cumperi un set nou de bete. De exemplu, daca varfurile s-au rupt, inlocuirea lor va costa cu mult mai putin decat un set nou de bete. Mai jos sunt cate poze cu unul dintre betele mele cu varful deteriorat si un varf nou de schimb. Pentru celalalt bat varful s-a rupt de tot astfel incat se sprijinea direct in corpul de aluminiu al batului.
Varfurile de schimb au costat 10 lei. Se gasesc aproape la orice magazin specializat de echipament montan. Atentie insa la model, tipul de varf, diametrul batului, modul de fixare. Daca ati gasit un model compatibil cu betele pe care le aveti, mai jos este un video cu instructiuni pentru inlocuire. Procesul dureaza cateva minute.